บทคัดย่อ
ภาวะโลกร้อน คือ อุณหภูมิบรรยากาศผิวโลกสูงขึ้น อุณหภูมิสูงสามารถทำให้พืชได้รับอันตรายและอาจทำให้พืชตายได้ โดยกลวิธีหลายทาง แม้ว่าในทางธรรมชาติ พืชมีความสามารถในการป้องกันตัวเองให้อยู่รอดจากอันตรายที่เกิดจากอุณหภูมิสูง แต่พืชบางชนิดกลับมีความอ่อนแอและไม่สามารถปรับตัวได้ ในปัจจุบันมีความก้าวหน้าทางวิชาการมากและมีการนำความรู้ด้านชีวโมเลกุลมาใช้ในการศึกษาผลกระทบของอุณหภูมิในระดับหน่วยพันธุกรรม ทำให้ทราบว่าพืชที่ทนและไม่สามารถทนอุณหภูมิสูงได้นั้นมีการควบคุมด้วยหน่วยพันธุกรรมเป็นจำนวนมาก จึงทำให้สามารถถ่ายสำเนาหน่วยพันธุกรรมบางชนิดที่ควบคุมกลวิธานการทนร้อนหรือต้านอันตรายจากอุณหภูมิสูง และถ่ายหน่วยพันธุกรรมเหล่านี้ให้กับพืชอื่นที่ไม่ทนร้อน ได้พันธุ์พืชใหม่ที่ทนทานความร้อน สิ่งเหล่านี้เป็นผลของความก้าวหน้าในการศึกษาวิจัยพื้นฐานเพื่อสร้างองค์ความรู้ใหม่ ดังนั้น จึงเป็นหน้าที่ของนักวิจัยที่จะต้องศึกษาวิจัยโดยใช้ศาสตร์ที่มีความก้าวหน้าเพื่อแก้ปัญหาผลกระทบของโลกร้อนที่มีต่อพืช โดยเฉพาะอย่างยิ่งพืชเศรษฐกิจ รวมถึงพืชสมุนไพรของประเทศไทย
บทคัดย่อ
Global warming is the term used to describe the increase in the average temperature of the earth’s surface, air and oceans. High temperature increases due to global warming can cause injury and may finally lead to the death of plants by many mechanisms. Although plants have natural defense mechanisms for their survival under high temperature stress, some of them are sensitive to high temperature stress and cannot adapt themselves. Current advances in science and technology enable the application of molecular biology techniques helful for studying the effects of high temperature on plants related to their gene expression. The knowledge gained from research can help us to understand sensitive and tolerant plants in respect of high temperatures with control provided by multigene families. Cloning gene(s) responsible for the heat tolerance of plants and the transfer to other plants sensitive to heat stress can increase heat tolerance in transgenic plants. This results from doing basic research. Therefore, it is necessary for scientists to use advanced science and technology to reduce the adverse effects of global warming on plants, especially economic and medicinal plants.