บทคัดย่อ
การศึกษาเพื่อหาความรู้และการปฏิบัติตามนโยบาย 6 อ. สร้างสุขภาพ ใช้เครื่องมือที่ศึกษาแบบสัมภาษณ์ของกองสุขศึกษา กรมสนับสนุนบริการสุขภาพ (ค่าความเชื่อมั่น 0.70) วิเคราะห์ข้อมูลสถิติพรรณนา และสถิตินุมาน กลุ่มตัวอย่างที่ศึกษาเป็นหญิงร้อยละ 56.1 อายุเฉลี่ย 44.5 ปี มีวุฒิการศึกษาระดับประถมศึกษาร้อยละ 41.1 สถานภาพสมรสคู่ร้อยละ 65.1 อาชีพเกษตรกรรมร้อยละ 28.5 ไม่มีรายได้ประจำร้อยละ 69.7 มีโรคประจำตัวร้อยละ 79.3 เมื่อเจ็บป่วยไปรับการรักษาที่สถานีอนามัยหรือโรงพยาบาลร้อยละ 69.3 มีความรู้ตามนโยบาย 6 อ. ด้านอาหารในระดับสูงมากที่สุด และด้านอนามัยสิ่งแวดล้อมในระดับต่ำสุด ส่วนใหญ่ปรุงอาหารกินเอง ออกกำลังกายโดยการเดินและวิ่ง คลายเครียดโดยการดูหนัง/ฟังเพลง/เดินเล่น ด้านอนามัยสิ่งแวดล้อม ทำความสะอาดบริเวณบ้าน กำจัดขยะด้วยวิธีเผา ด้านอโรคยามีการคาดเข็มขัดหรือสวมหมวกนิรภัยขณะขับขี่เป็นส่วนน้อย ด้านอบายมุขส่วนใหญ่ไม่สูบบุหรี่/ไม่ดื่มสุรา ระดับการศึกษามีความสัมพันธ์กับความรู้ ด้านอนามัยสิ่งแวดล้อม รายได้ประจำมีความสัมพันธ์กับความรู้ด้านอโรคยา (ค่าพี < 0.05) ผู้รายงานแนะนำว่าควรเน้นการสร้างองค์ความรู้แก่ประชาชนอย่างเป็นระบบ มีรูปแบบการปฏิบัติที่สามารถนำไปสู่การปรับเปลี่ยนพฤติกรรมสุขภาพที่ถูกต้อง
บทคัดย่อ
This research was aimed at studying the knowledge and implementation of the “six
categories” policy for the establishment of health. The tool used was the modified interview
questionnaires of the Health Education Division, Health Service Support Department
(Reliability = 0.70). Descriptive and inferential statistics were used.
The samples were 56.1 percent female; average age was 44.5 years, 41.1 percent finished
primary education, 65.1 percent were married, 28.5 percent were farmers, 69.7 percent
had no fixed income, 79.3 percent had congenital disease, 69.3 percent, when they
got a health problem, went to a public health center or hospital having knowledge of the
“six categories” policy on food aspects at the highest level and on environmental health
at the least high level, mostly cooking for themselves, exercising normally by walking
and jogging, relaxing by watching films/listening to music/walking around, and on the
environmental health aspect by cleaning house and disposing of rubbish by burning,
using seat belts less often or a safety helmet while driving. The majority did not smoke/
or drink alcohol, and their education level was related to their environmental health
knowledge, while fixed income was related to their knowledge of preventive measures
(p <.05).
The results indicated that building systemic knowledge among the public should be
focused on those practices which will lead to correct health behavior.