• TH
    • EN
    • Register
    • Login
    • Forgot Password
    • Help
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Forgot Password
  • Help
  • Contact
  • EN 
    • TH
    • EN
View Item 
  •   Home
  • สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข (สวรส.) - Health Systems Research Institute (HSRI)
  • Articles
  • View Item
  •   Home
  • สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข (สวรส.) - Health Systems Research Institute (HSRI)
  • Articles
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dietary exposure assessment of benzoic acid in Thai people estimated from the Codex General Standard for Food Additives

เวณิกา เบ็ญจพงษ์; อาณดี นิติธรรมยง; วีรยา การพานิช; นิภา โรจน์รุ่งวศินกุล; ปิยนุช วิเศษชาติ; นริศรา ม่วงศรีจันทร์; จิรารัตน์ เทศาศิลป์; Wenika Benjapong; Anadi Nitithamyong; Weeraya Karnpanit; Nipa Rojroongwasinkul; Piyanuch Visetchart; Narissara Moungsrichan; Jirarat Thasasilp;
Date: 2555-09
Abstract
The use of benzoic acid and benzoates, food additives, are endorsed by the Notification of the Ministry of Public Health No. 281. The permitted levels of benzoic acid and benzoates established in the Notification should conform to international standards and protect consumer health. It needed to revise the regulation according to the Codex General Standard for Food Additives (GSFA). Risk assessment tools was employed for establishment of the maximum permitted use levels (MLs) to ensure consumers will obtain appropriate level of health protection from over-consumption of benzoic acid. This study aimed to assess the risk of dietary benzoic acid exposure in Thai population based on the MLs proposed in the Codex food standard. The exposure was estimated by combining the MLs of benzoic acid in foods with individual food consumption data received from the national food consumption surveys in 2004. Probabilistic estimation was used to assess the exposure to benzoic acid at average and high consumption levels. Risk was characterized by comparing the exposure with the Acceptable Daily Intake (ADI) of benzoic acid. ADI is a safe level for human exposure to the chemical over a lifetime. The study found that the average benzoic acid exposure in Thai population exceeded the ADI (126% of ADI). The population aged 3-5.9 years and 6-18.9 years had average exposures at 226 and 153% of ADI, respectively. This indicated that there was an appreciable health risk for children and adolescences at long term exposure when using benzoic acid in all food groups according to the GSFA. Long term exposure to high level of benzoic acid can effect on liver and kidney functions. High consumption of carbonated water-based flavored drinks at 97.5th percentile in population aged 3-5.9 years and 6-18.9 years provided high exposure at 144 and 96 % of ADI, respectively. Thus, the MLs of benzoic acid proposed in this standard should be reduced in food categories contributed high benzoic acid exposure in children and adolescences especially carbonated water-based flavored drinks, bakery wares, processed fruits and vegetables.
Copyright ผลงานวิชาการเหล่านี้เป็นลิขสิทธิ์ของสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข หากมีการนำไปใช้อ้างอิง โปรดอ้างถึงสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข ในฐานะเจ้าของลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติสงวนลิขสิทธิ์สำหรับการนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์ในเชิงพาณิชย์
Fulltext
Thumbnail
Name: hsri-journal-v6n3 ...
Size: 286.8Kb
Format: PDF
Download

User Manual
(* In case of download problems)

Total downloads:
Today: 0
This month: 2
This budget year: 118
This year: 68
All: 1,419
 

 
 


 
 
Show full item record
Collections
  • Articles [1366]

    บทความวิชาการ


DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Privacy Policy | Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

HSRI Knowledge BankDashboardCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsSubjectsการบริการสุขภาพ (Health Service Delivery) [619]กำลังคนด้านสุขภาพ (Health Workforce) [99]ระบบสารสนเทศด้านสุขภาพ (Health Information Systems) [286]ผลิตภัณฑ์ วัคซีน และเทคโนโลยีทางการแพทย์ (Medical Products, Vaccines and Technologies) [125]ระบบการเงินการคลังด้านสุขภาพ (Health Systems Financing) [158]ภาวะผู้นำและการอภิบาล (Leadership and Governance) [1281]ปัจจัยสังคมกำหนดสุขภาพ (Social Determinants of Health: SDH) [228]วิจัยระบบสุขภาพ (Health System Research) [28]ระบบวิจัยสุขภาพ (Health Research System) [20]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Privacy Policy | Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV