dc.contributor.author | สุณี วงศ์คงคาเทพ | en_US |
dc.contributor.author | Sunee Wongkongkathap | en_US |
dc.contributor.author | จิตนภา มหาผล | en_US |
dc.contributor.author | กัลย์ จันทรนิยม | en_US |
dc.contributor.author | สุรีย์ ศรีดี | en_US |
dc.contributor.author | นาฎตยา พวงเปลี้ย | en_US |
dc.coverage.spatial | th | en_US |
dc.date.accessioned | 2008-12-04T05:19:16Z | en_US |
dc.date.accessioned | 2557-04-17T00:46:34Z | |
dc.date.available | 2008-12-04T05:19:16Z | en_US |
dc.date.available | 2557-04-17T00:46:34Z | |
dc.date.issued | 2542 | en_US |
dc.identifier.other | hs0540 | en_US |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11228/1392 | en_US |
dc.description.abstract | Evaluation of using snack consumption indicators as educative mechanism to motivate behavior change of snack consumption for controlling dental carriesin primary school, Lopburi provinceThe study was aimed to develop "Risk Criteria" to determine sweet inducing to dental caries,to evaluate efficacy of behavioral modification program to reduce caries, by using sweet-inducing score together with personal hygiene enhancement. The study was divided into 3 phases: I. Study of pH change of dental plaque comparing 12 different sweet taking.II. Intervention Design. Behavioral modification program was developed into dental education program and skill training program for sweet selection and toothbrushing. III. Evaluation of intervention. A case-control was conducted in 3 primary school in Lopburi. First, the experiment group was derived from two different schools, each for 73 and 85 students at 5th and 6th grade, then 89 student from another for control group. As the result, knowledge on dental health was found obviously increased among the two experimental groups rather than controlled group, proving to dental education program efficiency. On the other hand, skill-training program for sweet selection and toothbrushing could induce behavioral change only in the first (Thai-rut Vitaya) school better than the other experiment case (Airborne memorial school). Nevertheless, sustainability of the new practice was still questioned as strong change was observed at the beginning but tapered off at last. | en_US |
dc.description.sponsorship | สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข | en_US |
dc.format.extent | 5856448 bytes | en_US |
dc.format.mimetype | application/octet-stream | en_US |
dc.language | tha | en_US |
dc.language.iso | en_US | en_US |
dc.publisher | สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข | en_US |
dc.subject | Dental Care for Childrren | en_US |
dc.subject | Snack | en_US |
dc.subject | Health Behavior | en_US |
dc.subject | Lopburi | en_US |
dc.subject | พฤติกรรมสุขภาพ | en_US |
dc.subject | ลพบุรี | en_US |
dc.title | การประเมินผลการใช้ตัววัดคะแนนการบริโภคขนมเป็นกลไกการให้ความรู้ และกระตุ้นการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคขนมหวาน ที่มีผลต่อการควบคุมโรคฟันผุ ในกลุ่มนักเรียนประถมศึกษา ปีที่5-6 จังหวัดลพบุรี | en_US |
dc.title.alternative | Evaluation of using snack consumption indicators as educative Mechanism to motivate behavior change of snack consumption for controlling dental caries in primary school chidren, Lopburi province | en_US |
dc.identifier.callno | WU29 ส819ก 2542 | en_US |
dc.identifier.contactno | 40ค009 | en_US |
dc.subject.keyword | การบริโภคขนม | en_US |
dc.subject.keyword | ฟันผุ | en_US |
dc.subject.keyword | พฤติกรรมการบริโภค | en_US |
.custom.citation | สุณี วงศ์คงคาเทพ, Sunee Wongkongkathap, จิตนภา มหาผล, กัลย์ จันทรนิยม, สุรีย์ ศรีดี and นาฎตยา พวงเปลี้ย. "การประเมินผลการใช้ตัววัดคะแนนการบริโภคขนมเป็นกลไกการให้ความรู้ และกระตุ้นการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคขนมหวาน ที่มีผลต่อการควบคุมโรคฟันผุ ในกลุ่มนักเรียนประถมศึกษา ปีที่5-6 จังหวัดลพบุรี." 2542. <a href="http://hdl.handle.net/11228/1392">http://hdl.handle.net/11228/1392</a>. | |
.custom.total_download | 176 | |
.custom.downloaded_today | 0 | |
.custom.downloaded_this_month | 0 | |
.custom.downloaded_this_year | 1 | |
.custom.downloaded_fiscal_year | 0 | |