แสดงรายการชิ้นงานแบบง่าย

การประเมินผลการใช้ตัววัดคะแนนการบริโภคขนมเป็นกลไกการให้ความรู้ และกระตุ้นการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคขนมหวาน ที่มีผลต่อการควบคุมโรคฟันผุ ในกลุ่มนักเรียนประถมศึกษา ปีที่5-6 จังหวัดลพบุรี

dc.contributor.authorสุณี วงศ์คงคาเทพen_US
dc.contributor.authorSunee Wongkongkathapen_US
dc.contributor.authorจิตนภา มหาผลen_US
dc.contributor.authorกัลย์ จันทรนิยมen_US
dc.contributor.authorสุรีย์ ศรีดีen_US
dc.contributor.authorนาฎตยา พวงเปลี้ยen_US
dc.coverage.spatialthen_US
dc.date.accessioned2008-12-04T05:19:16Zen_US
dc.date.accessioned2557-04-17T00:46:34Z
dc.date.available2008-12-04T05:19:16Zen_US
dc.date.available2557-04-17T00:46:34Z
dc.date.issued2542en_US
dc.identifier.otherhs0540en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11228/1392en_US
dc.description.abstractEvaluation of using snack consumption indicators as educative mechanism to motivate behavior change of snack consumption for controlling dental carriesin primary school, Lopburi provinceThe study was aimed to develop "Risk Criteria" to determine sweet inducing to dental caries,to evaluate efficacy of behavioral modification program to reduce caries, by using sweet-inducing score together with personal hygiene enhancement. The study was divided into 3 phases: I. Study of pH change of dental plaque comparing 12 different sweet taking.II. Intervention Design. Behavioral modification program was developed into dental education program and skill training program for sweet selection and toothbrushing. III. Evaluation of intervention. A case-control was conducted in 3 primary school in Lopburi. First, the experiment group was derived from two different schools, each for 73 and 85 students at 5th and 6th grade, then 89 student from another for control group. As the result, knowledge on dental health was found obviously increased among the two experimental groups rather than controlled group, proving to dental education program efficiency. On the other hand, skill-training program for sweet selection and toothbrushing could induce behavioral change only in the first (Thai-rut Vitaya) school better than the other experiment case (Airborne memorial school). Nevertheless, sustainability of the new practice was still questioned as strong change was observed at the beginning but tapered off at last.en_US
dc.description.sponsorshipสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุขen_US
dc.format.extent5856448 bytesen_US
dc.format.mimetypeapplication/octet-streamen_US
dc.languagethaen_US
dc.language.isoen_USen_US
dc.publisherสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุขen_US
dc.subjectDental Care for Childrrenen_US
dc.subjectSnacken_US
dc.subjectHealth Behavioren_US
dc.subjectLopburien_US
dc.subjectพฤติกรรมสุขภาพen_US
dc.subjectลพบุรีen_US
dc.titleการประเมินผลการใช้ตัววัดคะแนนการบริโภคขนมเป็นกลไกการให้ความรู้ และกระตุ้นการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคขนมหวาน ที่มีผลต่อการควบคุมโรคฟันผุ ในกลุ่มนักเรียนประถมศึกษา ปีที่5-6 จังหวัดลพบุรีen_US
dc.title.alternativeEvaluation of using snack consumption indicators as educative Mechanism to motivate behavior change of snack consumption for controlling dental caries in primary school chidren, Lopburi provinceen_US
dc.identifier.callnoWU29 ส819ก 2542en_US
dc.identifier.contactno40ค009en_US
dc.subject.keywordการบริโภคขนมen_US
dc.subject.keywordฟันผุen_US
dc.subject.keywordพฤติกรรมการบริโภคen_US
.custom.citationสุณี วงศ์คงคาเทพ, Sunee Wongkongkathap, จิตนภา มหาผล, กัลย์ จันทรนิยม, สุรีย์ ศรีดี and นาฎตยา พวงเปลี้ย. "การประเมินผลการใช้ตัววัดคะแนนการบริโภคขนมเป็นกลไกการให้ความรู้ และกระตุ้นการปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคขนมหวาน ที่มีผลต่อการควบคุมโรคฟันผุ ในกลุ่มนักเรียนประถมศึกษา ปีที่5-6 จังหวัดลพบุรี." 2542. <a href="http://hdl.handle.net/11228/1392">http://hdl.handle.net/11228/1392</a>.
.custom.total_download176
.custom.downloaded_today0
.custom.downloaded_this_month0
.custom.downloaded_this_year1
.custom.downloaded_fiscal_year0

ฉบับเต็ม
Icon
ชื่อ: hs0540.pdf
ขนาด: 14.47Mb
รูปแบบ: PDF
 

ชิ้นงานนี้ปรากฎในคอลเล็คชั่นต่อไปนี้

แสดงรายการชิ้นงานแบบง่าย