• TH
    • EN
    • Register
    • Login
    • Forgot Password
    • Help
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Forgot Password
  • Help
  • Contact
  • EN 
    • TH
    • EN
View Item 
  •   Home
  • สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข (สวรส.) - Health Systems Research Institute (HSRI)
  • Articles
  • View Item
  •   Home
  • สถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข (สวรส.) - Health Systems Research Institute (HSRI)
  • Articles
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Developing Local Recipes for the Elderly

พัศมัย เอกก้านตรง; อรพินท์ บรรจง; อทิตดา บุญประเดิม; จินต์ จรูญรักษ์; Pasamai Egkantrong; Orapin Banjong; Atitada Boonpraderm; Gene Charoonruk;
Date: 2553-06
Abstract
This study was aimed at identifying and developing nutritious ingredients in local Thai recipes for healthy elderly people, based on their nutrient requirements. Community leaders were identified and asked to point to community cooks within their communities. A list of 201 local dishes was identified through indepth interviews performed among 74 local food experts. From the list, 40 dishes were selected that had the potential to improve the overall nutritious quality of food, for instance adjusting meat and vegetable quantity and substituting coconut cream with cereal cream and/or soy milk. The recipes were adjusted and tested for sensory acceptability by the elderly in their communities. Mixed-dish recipes provided the highest average energy content (319 Kcal per serving), while namprik (fish sauce with chillies) and noncoconut cream curry provided the lowest energy content (89 Kcal per serving). Noodle soup with chicken had the highest content (6 mg). Thai rice noodles in sweet chilli sauce (kanom jeen nam prik), Thai rice noodles in spicy sauce (kanom jeen nam ya), steamed snake-head fish with Morinda Citrifolia Linn (Noni) leaves (hor mok pla chon bai yor), and namprik had the highest fiber, iron and vitamin A content. Since cereal cream and/or soy milk, which contain appropriate fat content, were used instead of coconut cream in this study, these recipes may help to decrease the risk of chronic non-communicable diseases in the elderly.
Copyright ผลงานวิชาการเหล่านี้เป็นลิขสิทธิ์ของสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข หากมีการนำไปใช้อ้างอิง โปรดอ้างถึงสถาบันวิจัยระบบสาธารณสุข ในฐานะเจ้าของลิขสิทธิ์ตามพระราชบัญญัติสงวนลิขสิทธิ์สำหรับการนำงานวิจัยไปใช้ประโยชน์ในเชิงพาณิชย์
Fulltext
Thumbnail
Name: hsri-journal-v4n2 ...
Size: 274.9Kb
Format: PDF
Download

User Manual
(* In case of download problems)

Total downloads:
Today: 0
This month: 4
This budget year: 250
This year: 152
All: 3,859
 

 
 


 
 
Show full item record
Collections
  • Articles [1366]

    บทความวิชาการ


DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Privacy Policy | Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

HSRI Knowledge BankDashboardCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsSubjectsการบริการสุขภาพ (Health Service Delivery) [619]กำลังคนด้านสุขภาพ (Health Workforce) [99]ระบบสารสนเทศด้านสุขภาพ (Health Information Systems) [286]ผลิตภัณฑ์ วัคซีน และเทคโนโลยีทางการแพทย์ (Medical Products, Vaccines and Technologies) [125]ระบบการเงินการคลังด้านสุขภาพ (Health Systems Financing) [158]ภาวะผู้นำและการอภิบาล (Leadership and Governance) [1281]ปัจจัยสังคมกำหนดสุขภาพ (Social Determinants of Health: SDH) [228]วิจัยระบบสุขภาพ (Health System Research) [28]ระบบวิจัยสุขภาพ (Health Research System) [20]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Privacy Policy | Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV